Φενεός – Λίμνη Δόξα – Γκούρα – Ταρσός , ταξιδεύοντας στην «Κορινθιακή Ελβετία»

9 Απριλίου 2020 at 09:39

Ονειρεύεστε να απολαύσετε λίγες μέρες στην αγκαλιά της φύσης; Μια εξόρμηση προς τον Φενεό και την Γκούρα σίγουρα θα σας ανταμείψει! Καταιγισμός αισθήσεων και εικόνων, δραστηριότητες στη φύση και πικ νικ στις όχθες μιας υπέροχης λίμνης.

Ο Φενεός με την Λίμνη Δόξα και τα χωριουδάκια του, είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Ένα μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμό, προβάλλει από το διάσελο, σαν μία φυσική σκακιέρα, ντυμένο με όλες τις γήινες αποχρώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί “Κορινθιακή Ελβετία”, καθώς ένα μαγικό αλπικό τοπίο ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη.

Στην περιοχή του Φενεού δεσπόζει η  Λίμνη Δόξα. Είναι μία τεχνητή λίμνη, κυκλωμένη από πυκνά δάση με πλατάνια, μαύρη πεύκη, κεφαλληνιακή ελάτη, κέδρους και καστανιές. Στο κέντρο της υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχθηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Αποτελεί ένα μικρό ορεινό υγρότοπο, ιδανικό για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση. Όπως για πεζοπορία, για ιππασία, για μια βουτιά στα σμαραγδένια νερά της, για μία βόλτα με ποδήλατο ή υδροποδήλατο (exploreziria.gr). Ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Φενεού και την Aρχαία Φενεό, με ερείπια της αρχαίας πόλης και την αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από τις ανασκαφές. Τα καλοκαίρια η λίμνη Δόξα φιλοξενεί αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, φεστιβάλ μουσικής, πεζοπορικές και φωτογραφικές συναντήσεις και πολλές άλλες ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις.

Στις πλαγιές του βουνού πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο είναι επισκέψιμο. Η Μονή, χτισμένη γύρω στο 1610 και ανακαινισμένη το 1754 ειναι τριώροφη με εσωτερική αυλή. Στο κέντρο της οποίας είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σπάνιες τοιχογραφίες 18ου αιώνα, με σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη και με το πατάρι όπου λειτουργούσε ως Κρυφό Σχολειό. Επίσης, κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας. Μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι να αγναντεύει από το μπαλκόνι της Μονής την θέα αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς φυσικού τοπίου, συνοδευόμενη πάντα από το φίλεμα των καλογέρων με γλυκό του κουταλιού “τριαντάφυλλο”.

Γύρω από τη λίμνη απλώνεται ο πανέμορφος κάμπος του Φενεού, όπου καλλιεργούνται εξαιρετικής ποιότητας πατάτες, φασόλια, φακές, καρύδια και η περίφημη φάβα Φενεού (καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ΠΓΕ), τα οποία  μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα της περιοχής ή την υπαίθρια αγορά που βρίσκεται τα Σαββατοκύριακα στη λίμνη Δόξα.

Δίπλα στο Φενεό, στην υπέροχη μεγάλη πέτρινη πλατεία της Γκούρας, αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, αλλά και τα αρχοντικά οπλαρχηγών της Επανάστασης, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Η ζωή στην Γκούρα πάλλεται γύρω από την πλατεία με τους καφενέδες και τη μικρή αγορά με τα τοπικά προϊόντα, ενώ σε αυτή πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από εδώ επίσης ξεκινά και η χωμάτινη διαδρομή που σκαρφαλώνει στη Ζήρεια και οδηγεί στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς στα 1.400 μ., όπου ζουν άγρια άλογα και ελεύθερα μοσχάρια.

Στο δρόμο για τα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός βρίσκεται και το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, σε μια συστάδα κάθετων βράχων που ορθώνεται επιβλητικά σαν θεόρατο τείχος, με εκπληκτική θέα προς τις βουνοκορφές της Ζήρειας. Σύμφωνα με τον μύθο το ξωκλήσι αυτό είναι αποτέλεσμα τάματος κάποιας Ταρσιανής γυναίκας που σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας μαζί με το παιδί της από βέβαιο θάνατο κατά την άλωση της Ταρσού το 1458 από τον Μωάμεθ Β’. Ύστερα από αυτό το συμβάν και προς εκδήλωση της ευγνωμοσύνης της, η γυναίκα τοποθέτησε μερικές εικόνες στην σχισμή του βράχου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη δημιουργία του ναού ο οποίος μέχρι σήμερα κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες.

Και φυσικά όλα αυτά απέχουν μόλις λίγη ώρα από το δικό μας καταφύγιο, το Κεφαλάρι ! Όπου για τη διαμονή σας, οι παραδοσιακοί μας ξενώνες «Αρχοντικό Κεφαλάρι» και «Αρμονία», προσφέρουν ένα περιβάλλον ζεστασιάς και χαλάρωσης, και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την περιήγηση σας στην αυθεντικότητα της περιοχής και τη γνωριμία σας με τον μικρό παράδεισο της Ορεινής Κορινθίας !

Επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά: (+30)27470 22200 – (+30)6948047558
ή διαδικτυακά: a.kefalari@gmail.com, info@xenonasarmonia.gr

Powered by: Οι εκδηλώσεις στην Κορινθία