Νέμεοι Αγώνες , 26-28 Ιουνίου 2020

20 Ιανουαρίου 2020 at 09:55

Χτισμένη σε μια υψίπεδη κοιλάδα της Κορινθίας, σε μια περιοχή κατάφυτη από αμπέλια και ελαιόδεντρα, βρίσκεται η Αρχαία Νεμέα. Μια περιοχή με βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία.

Στη Νεμέα υπήρχε το ιερό του Δία, ένα από τα σημαντικότερα ιερά των Ελλήνων. Εκεί διοργανώνονταν τα «Νέμεα», που ήταν αθλητικοί αγώνες, μέρος του κύκλου των εορτών προς τιμήν του Δία. Τα Νέμεα, καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. και λάμβαναν μέρος στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Ήταν από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας.

Αν βρεθείς λοιπόν εκεί την κατάλληλη περίοδο θα έχεις μία μοναδική συνάντηση με την ιστορία, αφού θα παρακολουθήσεις από κοντά τους περιβόητους Αγώνες της Νεμέας. Ένα έθιμο που κρατάει από την εποχή των προγόνων μας και η αναβίωσή τους έχει ξεκινήσει το 1994 από το Σύλλογο για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, όταν ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ  ολοκλήρωσε τις ανασκαφές και παρέδωσε το στάδιο στο Ελληνικό κράτος.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τους αγώνες στη Νεμέα ως μέρος του κύκλου των εορτών στους Δελφούς, την Ισθμία και την Ολυμπία. Για κάποιες μέρες κάθε χρόνο μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε εχθροπραξία. Όλοι, Σπαρτιάτες και Αθηναίοι, Κορίνθιοι και Αργείτες, Μακεδόνες και Κρήτες, αναγνωρίζοντας την κοινή τους ανθρώπινη υπόσταση, συγκεντρώνονταν εκεί, προσέφεραν θυσία στο βωμό μπροστά από το Ναό του Δία, έδιναν τον όρκο τους και έμπαιναν στο Στάδιο.

Οι Νέμεοι Αγώνες στην εποχή μας τελούνται κάθε 4 χρόνια και έχουν δύο βασικές αρχές: πρέπει να είναι αυθεντικοί, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχαίο τελετουργικό και πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλους, «αθλητές» και θεατές ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας. Σκοπός είναι ο καθένας να μεταμορφωθεί σε «αρχαίο Έλληνα αθλητή», έστω για λίγα λεπτά.

Φέτος, το 2020 είναι η χρονιά που θα διεξαχθούν και πάλι οι αγώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τρέξιμο εντός Σταδίου, με τη χρήση του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης (ύσπληγας) και εκτός Σταδίου στα «βήματα του Ηρακλή», όπως λέγεται ο αγώνας μεγάλης αποστάσεως. Δεν σημειώνονται ρεκόρ, ούτε απονέμονται μετάλλια. Οικογένειες καθισμένες στις πλαγιές του σταδίου παίρνουν μέρος στον εορτασμό, στους αγώνες και στα δρώμενα, που τα συνοδεύουν μουσική και χορός.

Οι αθλητές ξεκινούν από την ίδια πέτρινη αφετηρία, χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό εκκίνησης και οι νικητές λαμβάνουν τα ίδια σύμβολα νίκης. Μια κορδέλα δεμένη στο κεφάλι, έναν κλάδο φοινικιάς και στο τέλος της ημέρας οι νικητές στεφανώνονται με το ίδιο στεφάνι αγριοσέλινου που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης στους αρχαίους αγώνες στη Νεμέα.

Όλοι όμως ανεξαιρέτως κερδίζουν ως ανταμοιβή το ότι τα γυμνά τους πόδια ήρθαν σε επαφή με την ίδια γη στην οποία έτρεχαν οι πρόγονοί τους πριν από 2.300 χρόνια και με την επίγνωση ότι ήρθαν σε άμεση επαφή με την αρχαία ιδέα και το αρχαίο πνεύμα, που ακόμα ζει στη γη της Νεμέας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα θα βρείτε εδώ: nemeangames.org

Το χωριό Κεφαλάρι απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Νεμέα. Βρίσκεται στην περιοχή της Στυμφαλίας και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για διαμονή, για όσους θα ήθελαν να συνδυάσουν την περιήγηση στις ομορφιές της ορεινής Κορινθίας με την περιήγηση στα μονοπάτια της αρχαιότητας.

Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε στους παραδοσιακούς  μας ξενώνες Αρχοντικό Κεφαλάρι και Armonia hotel  και να σας προσφέρουμε την εγκάρδια φιλοξενία μας!

Powered by: Οι εκδηλώσεις στην Κορινθία